Tyngdtäcke hjälper unga att komma till ro

En effektiv insats vid sömnproblem och även ångest är användandet av tyngdtäcken. Det berättar skolsköterskan Sofia Sjöqvist i Nacka utanför Stockholm. Hon som i sitt arbete ofta tar till tyngdtäcken för att hjälpa ungdomar att lättare somna in eller lugnar dem vid panikångestattacker.

Allt fler unga idag lever under allt högre press på prestation, framgång och att uppnå vissa kroppsideal och materiella ”måsten”. Sociala medier med sina budskap som saluför hur lyckade alla andra är skapar olika former av stress. En ny variant kallas FOMO (Fear Of Missing Out) en rädsla över att missa något, att inte hänga med: Det krävs att ständigt vara uppkopplad, så du inte hamnar utanför. Vilket för oss flockdjuret människan är förenat med livsfara, vi som i årtusenden behövt vår flock för att överleva. 

Denna stress skapar destruktiva beteenden och hälsoproblem hos en växande skara unga. Enligt Stockholmsenkäten, där ungdomar i årskurs 9 svarar på frågor om sin psykiska och fysiska hälsa, har så många som 54% av de tillfrågade svårt att somna.

En som i sin yrkesroll möter många ungdomar som berättar om sina problem är skolsköterskan Sofia Sjöqvist. Hon arbetar i Nacka kommun utanför Stockholm i en högstadieskola där det går cirka 900 elever.

Ett återkommande tema i samtalen är sömnsvårigheter. Något som får effekt på både deras fysiska och psykiska välmående. En växande kropp som inte får tillräckligt med sömn påverkas starkt, såväl av koncentrationsproblem, stress och försämrad inlärningsförmåga som dåligt humör, orkeslöshet och även olika former av ångestproblematik. Dessutom blir den unge mer infektionskänslig och lättare sjuk.

  • Det står ju förstås för något när det är så hög andel som beskriver att de har problem med att slappna av och komma till ro. Fler lider av psykisk ohälsa. Här spelar sociala medier en stor roll. Ungdomarna är ständigt uppkopplade och kan aldrig riktigt koppla av. Tonåren är generellt en känslig period då många är osäkra och då är det väldigt viktigt att de fyra benen fungerar: Kost, sömn, fysisk aktivitet och deras mående. Här kan man som förälder bidra genom att finnas till hands och vara lyhörd för tankar och frågeställningar som de har, vara uppmärksam på om de visar tecken på att inte må bra. Ge av sin tid och energi – även om ungdomen inte alltid visar sitt behov av kontakt. Märker du att alla sitter smartphone-upptagna på sitt eget håll? Var en förebild med väl avvägd mobilanvändning, de unga ser dig vara noga och inspireras av ditt förhållningssätt. De gör ju faktiskt oftare som man gör än som man säger…

Hennes rekommendation till både ungdomar och föräldrar är att ha koll på den mentala tallriksmodellen där de sju delarna är lika viktiga: sömn, rörelse/fysisk aktivitet, lek och kreativitet, fokus med djup koncentration, mindfulness med inre reflektion, avslappning utan intryck, relationer i kontakt med andra (även IRL) och med naturen.

En praktisk sak som visat sig ge snabb effekt på välmåendet är användandet av de tyngdtäcken som Sofia har tillgång till.

  • ­Jag skulle önska att så många fler får möjlighet att prova tyngdtäcke, både att sova med och ta till vid exempelvis ångest. Flera gånger har ungdomar som varit inne i en panikångestattack lugnat sig när de fått ett täcke över sig. Och många uppger att deras sömn förbättras avsevärt när de sover med ett tyngdtäcke. I min värld är det bästa att först prova med de tunga täckena före man sätter in melatonin och andra preparat.

Fotnot: Stockholmsenkäten 2020

https://start.stockholm/om-stockholms-stad/utredningar-statistik-och-fakta/undersokningar/rapport-om-ungdomars-levnadsvanor/

Läs mer om den mentala tallriksmodellen: The Healty Mind Platter https://www.drdansiegel.com/resources/healthy_mind_platter/

Den här hemsidan använder cookies för att erbjuda dig en bättre upplevelse. Genom att använda hemsida godkänner du villkoren i vår integritetspolicy.