Sovmer välkomnar vår nya ambassadör Malin Sävstam

Om att leva ett gott liv  

Från bottenlös förtvivlan till en plats där det återigen går att njuta av livet. För Malin Sävstam innebar flodvågskatastrofen i Sydostasien 2004 att hon förlorade större delen av sin familj. Vägen tillbaka har gett henne insikter som inspirerar andra att leva sina liv lite rikare. Eller att i kris inte ge upp. Det går att komma tillbaka och leva livet fullt ut – utifrån de nya förutsättningarna. I Malins verktygslåda ingår mindfulnessträning, fysisk yoga, styrketräning, medveten andning och återhämtande sömn.  

Läs detta första stycke. Blunda sedan någon minut medan du låter ett par djupa andetag fylla dina lungor och syresätta kroppen.  

Du andas in, kroppen syresätts, du andas ut, kroppen släpper ifrån sig koldioxid. Ett fantastiskt kretslopp som avgör om du lever eller är död.  

Andas…andas…. Läs sedan vidare om hur just denna livgivande, medvetna process, räddade Malin Sävstam från att gå under när hon miste sin man och flera barn i flodvågsskatastrofen i Sydostasien 2004. Nu inspirerar hon andra genom att prioritera tid för återhämtning för att få ökad livskvalité. 

–Det handlar inte alltid om att vi människor lever på fel sätt, ofta handlar det bara om att en viktig del av livet prioriteras ner. Nämligen återhämtning. Medveten andning och träning i medveten närvaro har visat sig vara väldigt effektivt för att våra nervsystem ska få en chans att återhämta sig. Precis som när vi sover gott och djupt. Det tar tid men det är väl investerade timmar. Planera in återhämtning i din upptagna kalender och ta bort något annat istället. Så blir det möjligt för dig att verkligen leva ditt liv, snarare än stressa dig igenom det. Att mat, fysisk träning och mindre tid med våra skärmar får oss att må bättre är ju allmänt känt idag – men att vila och närvaroträning är lika viktigt verkar färre känna till menar Malin Sävstam.  

Många av oss kommer till vägskäl som gör outplånliga intryck och avtryck i oss. För vissa så delikata att du knappt märkte när de skedde, andra ytterst dramatiska. 

När Malin förlorade två av sina tre barn och man förlorade hon fotfästet, hoppet och livsviljan. Men en son var kvar och det gick inte att ge upp, det gällde att hitta verktyg för att orka fortsätta leva.  
 

-Första tiden var förstås helt kaotisk och ingenting i kroppen fungerade vare sig i vaket tillstånd eller med sömnen. Sorgen var förkrossande och däri låg en känsla av skuld över att just jag överlevt när mina barn inte hade gjort det. Efter ungefär 8 månader kom jag i kontakt med yoga och andningsövningar då jag i alla fall under små korta stunder upplevde nån slags vila. 

Här började en resa som idag har tagit henne till en plats där hon inspirerar andra till ökad livskvalité. Kunskap från österländsk gammal visdom om hur kropp, själ, hjärta, nervsystem och matsmältning med mera hänger ihop och som idag vidimeras av modern västerländsk forskning. 

Många av de Malin möter bär på en stressande upplevelse av att inte räcka till – att aldrig riktigt kunna slappna av. Andra har förlorat någon anhörig eller går igenom en livskris. Och att många väljer att söka hjälp, tröst och inspiration hos Malin och hennes förhållningssätt är begripligt. Hon utstrålar både värme, klokskap och ett genuint engagemang. Denna nyligen fyllda 60-åring med sin bakgrund i reklambranschen har gjort ett gediget arbete med att utforska olika tekniker för att skapa ökad inre frid 

–Det finns mycket att hämta i gamla traditioner av yoga, andningsövningar och meditation. Både i lägen av akut läkning och i våra aktiva vardagsliv. Det som nu är extra spännande är att den moderna neurovetenskapen stärker de gamla traditionerna och verifierar att de verkligen fungerar säger Malin. Det handlar om enkla övningar som får ditt nervsystem att slappna av för att ge dig ny energi. Enkla övningar som påverkar och förbättrar något så viktigt som din sömn. 

För Malin har livet efter katastrofen lett henne fram till olika vägskäl. Livet, kärlek och glädje åt ena hållet. Och bitterhet, ilska och skuld åt andra hållet. Att den sistnämnda vägen är en återvändsgränd behöver man inte vara forskare för att förstå – och ändå är det så lätt för många av oss att välja just den.  

Malin säger att båda dessa vägar kräver sin träning. Väljer jag den ljusa vägen måste jag öva på det som leder mot ljuset, det vill säga glädje, kärlek och omsorg. Väljer jag ilska och bitterhets-spåret så är det just ilska, bitterhet negativa tankar jag ska öva på. 

För henne är budskapet tydligt. 

–Kärleken är starkare än döden. Kärleken till livet, sina medmänniskor och till sig själv.  

Att vara mer lycklig för det man faktiskt har i sitt liv – än ledsen och förtvivlad för det man har förlorat är ett av Malins mantran.   

Det faktum att sömnen och dess återhämtande kraft spelar en central roll för vårt välbefinnande är självklart. Hennes kurser och retreats i meditation och yoga är öppna för oss alla som försöker hantera dessa föreställningar om vilka vi ”måste” vara och längtar efter att få ro med vilka vi är. 

Att företaget heter Ett Rikt Liv, säger det mesta.  

Malins sömnråd – så du får möjlighet att både sova mer och leva mer: 

  • Ge dig själv en stunds daglig stillhet och meditation 
  • Träna fysiskt varje dag – promenera, spring, yoga eller styrketräna 
  • Ät en näringsriktig kost – sista tuggan 2 timmar före sänggående 
  • Stäng av alla skärmar minst 2 timmar före du går till säng 
  • Tänd några ljus (glöm inte att släcka dem före du somnar) 
  • Duscha och gå ner i varv 
  • Ta 20 djupa medvetna andetag före du går och lägger dig 
  • Öppna sovrumsfönstret 
  • Kryp ner under ditt tyngdtäcke och vila nacke och huvud på en ergonomisk kudde 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Den här hemsidan använder cookies för att erbjuda dig en bättre upplevelse. Genom att använda hemsida godkänner du villkoren i vår integritetspolicy.