Sven Stigart, alkohol, drog- och beroendeterapeut, och ambassadör för Sovmer

Våga ärlighet – och hälften är vunnet 

Det krävs energi att bryta gamla mönster, och en utvilad kropp och själ ger förstås bättre förutsättningar än när du är helt slut redan när du vaknar. Allt som bidrar till att du får mer kraft, vilket du får när du sover bättre, påverkar positivt förmågan att leva mer ärligt. Och Sovmers täcken och kuddar har verkligen den effekten. 

Citat: Sven Stigart, alkhohol, drog- och beroendeterapeut.

Att din mentala hälsa beror på en mängd faktorer är givet. Vi gör vad vi kan i stunden för att hantera våra livs utmaningar; provar modigt andra vägar och skaffar oss nya insikter (där sömnen spelar en avgörande roll), men ägnar oss också åt flykt och beroenden. Fast hur stark den destruktiva kraften är när du med droger och alkohol manipulerar dina sinnen och känslor för att hantera ditt inre tryck, det fattar du inte när du lever mitt inne i den. Inte förrän du kraschar, mer eller mindre dramatiskt. 

Då kan den stora skillnaden vara när någon knackar på dörren. 

Det gör drog- och beroendeterapeuten Sven Stigart. Med vänlighet, värme och tydlighet får han den mest barrikaderade att glänta på dörren till sitt innersta.

Sällan kombineras så fascinerande empati och tydlighet, coolhet och värme som hos drog- och beroendeterapeuten Sven Stigart. Under sin både mångåriga och krokiga karriärväg har han mött människor med lika öppet sinne som hjärta – och med det lyckats nå fram till de mest stängda och förnekande dörrarna. Aldrig så att han står och bankar för att komma in. I stället förmår han att skapa den glimt av hopp om tillit som krävs för att den tuffast barrikaderade ska våga glänta på dörren. In dit där dina gömda, men inte glömda, sorger och besvikelser ligger och äter din livskvalité tills den är så låg att du knappt vill finnas. Där det finns ett inre tryck som byggs upp under ditt liv tills du dramatiskt exploderar eller med en passiv depressiv pyspunka helt ger upp hoppet.

Sug efter flykt byts mot sug efter kontakt
Men suget efter verklig kontakt med både dig själv och omgivningen, en längtan efter förändring till ett bättre mer ärligare liv finns, nästan alltid, där inne. Hur omöjligt det än kan verka på utsidan där (själv)destruktiva handlingar samlas på hög tills du till slut faller ihop i insikt om att något måste förändras, eller så går du sjunkande under. 

  • Där har jag ju själv varit. Där när jag en dag gav upp och insåg att mitt liv byggde på lögner och en ständig flykt där jag manipulerade mina känslor med droger. På så sätt smet jag undan kontakt med både min omgivning och med den jag egentligen innerst inne var. Men så kom jag, genom en gammal knarkarkompis som blivit nykter, i kontakt med 12-stegrörelsen och så började en mödosam resa mot ett nytt mer ärligare liv. Ett liv där jag kan vakna trygg med känslan av meningsfullhet och tillfredställelsen i att jag gör nytta. Tidigare var mina nätter fulla av mardrömmar och jag drogade både för att kunna somna och för att vakna. 

Vägen mot tillfrisknande

Det var när Sven fick syn på en man, som han var helt säker på redan knarkat ihjäl sig, sittandes frisk och fräsch på en parkbänk som vändningen kom. Mannen hade utbildat sig och startat eget, levde ett gott liv med schyssta relationer. Hur var det möjligt? De hade ju vandrat samma risiga väg genom för mycket ”festande” med spriten, haschrökning och tyngre droger. Hur kunde han nu plötsligt sitta på en parkbänk nykter och fin, medan Sven tappat jobb, äktenskap och hoppet om tillvaron?

Svaret var – 12-stegsrörelsen. Den som startade med AA (Alcoholics Anonymous) i USA 1935 när två suparkompisar insåg att de behövde varandras hjälp för att kunna sluta dricka alkohol. En rörelse, helt ideell och utan vinstintressen, som nu finns över hela världen med anonyma självhjälpsmöten för dem som drogar och super, samt är sex-, arbets-, spel- och shoppingberoende. Eller ägnar sig åt medberoende. Alltså att ha svårt att stå upp för sina egna behov och sätta gränser, och istället för att ta itu med sina egna problem gärna ägnar sig åt andras. Ofta applåderade av samhället som ”duktiga flickor/pojkar” som ständigt tar ansvar och levererar – oavsett hur mycket det går ut över deras eget välmående. 

Modig ärlighet släpper trycket
De flesta av dessa olika sätt att lösa det inre trycket är, även om de kortsiktigt verkar fungera, ytterst destruktiva i längden. Oftast är vi som håller på att manipulera våra känslor på detta sätt helt omedvetna om vad som egentligen ligger bakom detta behov av att fly från oss själva och vår omgivning. Vi håller på och mekar med det inre trycket – i stället för att i grunden ärligt ta itu med vad som gömmer sig där inne, bakom den barrikaderade dörren. Sven pratar gärna om vikten av MAN (Modet Att Närvara), en förmåga som tyvärr alltid sällan ingår i den klassiska mansrollen.

  • Så det gäller att syna sig själv, det är det som detta handlar om. Att våga ställa sig själv frågorna; vem är jag, vem blev jag och vem vill jag vara. Jag är övertygad om att i grunden handlar alla beroenden i botten om medberoende. Att du tidigt som barn lärde dig att det gällde att leverera till de vuxna, snarare än att de hade fokus på att möta barnets behov av trygghet, närhet, stimulans och relevanta gränser. Vi är ju flockdjur helt beroende av varandra, vilket också gör att sömnen blir bättre med tyngdtäcke då det ger oss den där trygga känslan av omfamning och kontakt.

Tyngdtäcken ger kraft

I sitt arbete som drog- och beroendeterapeut har Sven mött tusentals människor som på olika sätt nått vägs ände, och fått hjälp att våga mer ärligt börja möta sig själva och sina behov. Att ta reda på vad som gömmer sig bakom den stängda dörren, plocka upp det i ljuset och kunna ta sig vidare. Han gör det dels i rollen som behandlare på till exempel Nämndemansgården, ett klassiskt och välrenommerat behandlingshem, och nystartade Karmansbo samt på sin egen mottagning. Nu är han även stolt ambassadör för SovMer då han sett de positiva effekterna som tyngdtäcken och ergonomiska kuddar ger för patienter som sover dåligt, för lite och oroligt med mardrömmar. 

  • Det krävs energi att bryta gamla mönster, och en utvilad kropp och själ ger förstås bättre förutsättningar än när du är helt slut redan när du vaknar. Allt som bidrar till att du får mer kraft, vilket du får när du sover bättre, påverkar positivt förmågan att leva mer ärligt. Och SovMers täcken och kuddar har verkligen den effekten. 

Den här hemsidan använder cookies för att erbjuda dig en bättre upplevelse. Genom att använda hemsida godkänner du villkoren i vår integritetspolicy.