Brandmännens vardag – mitt i andras kaos

SovMers tyngdtäcke Wilhelmina och den ergonomiska kudden Strömsund har betytt så väldigt mycket för mig och kvalitén på min sömn. I mitt yrke lever vi med oregelbunden dygnsrytm och ofta mycket stress, vilket förstås påverkar våra möjligheter till återhämtning. Efter att nu under nåt år sovit med tyngdtäcke märker jag stor skillnad på att jag vaknar piggare och mer utvilad. Även att vi här på brandstationen under vilan kan dra täcket över oss har en klart positiv effekt.

Citat: Sonny Almstedt, brandman och styrkeledare

De kallas hjältar – fast hur ofta reflekterar vi andra över vilket mod och engagemang deras yrke kräver? Att de valt ett jobb där de dagligen utsätts för möjligheten att stå inför för värsta tänkbara lägen i en människas liv? Det där som vi andra går omkring och oroar oss för ska hända av död, sjukdom, eld och våld – det är deras vardag att hantera. Brandmännens verklighet med ständiga utryckningar och adrenalinpåslag bäddar för sömnstörningar. En av dem som upptäckt vilken skillnad tyngdtäcke och ergonomisk kudde kan göra är Sonny Almstedt vid Brandkåren Attunda.

Blir denna dag den värsta i mitt liv?

När han kommer in till jobbet som brandman och styrkeledare för åtta andra brandmän vet han att denna dag kan bli den värsta i hans liv. Han vet också att det kan bli en dag där han återigen får känna tillfredställelsen i att ha bidragit till att hjälpa en medmänniska. Den där ibland gåshudsframkallande upplevelsen när Sonny och hans kollegor lyckats avstyra en kris i form av brand, översvämning eller nåt annat kaos. Då när de framgångsrikt, på brandmansspråk, ”brutit skadeförloppet” så att faran är över.

  • Till exempel när vi klarat att snabbt släcka en brand i en lägenhet så att lägenheten bredvid klarar sig, och vi vet att den familjen i alla fall inte behöver lida på samma sätt som de som drabbats av branden. Eller när vi med hjälp av goda medtrafikanter lyckats fånga in den där fantastiska hästen som i panik springer på vägen, då känner man verkligen att ens arbete på riktigt har gjort nytta, berättar Sonny Almstedt.

Identitet i att hjälpa andra

En stor förebild när han var liten var en något äldre, mycket vänlig och medmänsklig pojke som så gärna ville bli brandman, men tyvärr hade för dålig syn. Istället blev unge 21-årige Sonny som efter sin jägar-militärtjänst började inom brandförsvaret. Så nu är det 14 år av insatser som denne engagerade och ytterst empatiske 35-åring kan se tillbaka på. Nästan ett och ett halvt decennium av att ständigt hjälpa andra människor i nöd. Eller ägna tiden åt att förbereda och skaffa sig bästa tänkbara förutsättningar för att kunna göra det. I form av en stark kropp och kunskap om allt från hur brinnande elsystem i senaste bilmodellerna snabbast släcks till att lära dig hur du bäst pratar med någon som tänker hoppa från en bro. En vardag där du under skift-arbetspassen när som helst kallas till utryckningar och lever med ständigt störd nattsömn, en vardag full av påslag med stresshormonerna adrenalin och kortisol. 

Så mycket mer än eldsvådor

Så vad är det som gör att någon vill ägna sitt liv åt det som de flesta andra helt vill undvika? Sånt som sker när elden drabbar liv, miljö och egendom, men också sådant som ond bråd död när någon hoppat framför ett tåg eller vid trafikolyckor, när översvämningen sprider panik eller stormen välter träd och river ned ledningar: Brandkåren blir kallad till så många fler tillbud än eldsvådor, där många av dem drar igång stress som en överlevnads-reaktion. Att den kommunala brandkåren idag ofta går under namnet Räddningstjänsten säger en del om bredden i uppdraget att ”rädda liv, egendom och miljö”.

Sonny om att unna sig positiva drivkrafter – och sova bättre

  • Jag var ju väldigt ung när jag bestämde mig för att bli brandman och tror det beror ganska mycket på min uppväxt. Som storebror i en syskonskara på tre var jag van att ta ansvar och hade nog mycket av min identitet i att hjälpa andra. Vilket givetvis har sina fördelar men även nackdelar, till exempel att jag alltid haft svårt att säga nej utan alltid ställer upp. Drivkrafter jag nu faktiskt börjat se över efter att ha drabbats av utmattningssymptom och varit tvungen att fundera över mina prioriteringar. Vilket är en lika utmanande som spännande resa. Det gäller att hitta drivkrafter som håller i längden, unna sig det som kan bidra till mer livsglädje, kraft och uthållighet. Allt från att ta hjälp av samtalsterapi till att följa drömmen att skaffa sig en hund eller att använda tyngdtäcken och ergonomiska kuddar, de som verkligen bidragit till min livskvalité genom att jag äntligen sover gott och vaknar utvilad. 

Svenskt brandförsvar: 

Det svenska brandförsvaret, räddningstjänsten, är ett kommunalt uppdrag med statliga Myndigheten för samhällsskydd och beredskap som överordnad myndighet. Medarbetarna är heltid- eller heltidsanställda med uppdraget att rädda liv, egendom och miljö.

Exempel på utryckningar: 

Självmordsförsök där det gäller att prata ned människor som håller på att hoppa från tak, fönster, broar och framför tåg. När det inte fungerar får brandkåren sedan leta kroppsdelar utmed järnvägsrälsen.

Hjärtstopp där brandmännen gör hjärtkompression tillsammans med ambulanspersonal som försöker återupplivning.

Brinnande hus och lägenheter där människor ska räddas ur elden medan röken fyller rum och trapphus.

MC-olyckor med stora och dödliga personskador. 

Situationer där brandkåren med sina stora bilar får agera skydd för ambulanserna och dessutom när det behövs klipper, sprider eller bänder bilar där människor sitter fast. Otrolig farlig miljö då risken är stor att medarbetarna blir på- och ihjälkörda av bilister som dundrar förbi olycksplatser. Leta i vatten/strandkanten efter försvunna simmare och kalla på dykare. 

Då flygplan får indikering på haveri eller varning av något slag vid landning. 

Pågående dödligt våld, tex skolskjutningar eller terrorbrott för att hjälpa med sjukvård mm. 

När sprängning ägt rum vid, på och i bostad. 

Översvämmade källare.

När någon ute i skogen blir klämd mellan träd och avlider. 

Träd som blåst ner över hus och vägar.

Barn och vuxna som behöver klippas ur till exempel gungor.

Bilar och lastbilar som springer läck där olja mm rinner ut görs försök att stoppa och samla ihop samt stoppa spridningen av så naturen inte blir förstörd eller att oljan rinner ner i brunnar mm. 

2 tankar om “Brandmännens vardag – mitt i andras kaos

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Den här hemsidan använder cookies för att erbjuda dig en bättre upplevelse. Genom att använda hemsida godkänner du villkoren i vår integritetspolicy.