Den återhämtning som ergonomiska kudden Strömsund ger har direkt effekt och berikar min tillvaro. Numera känner jag mig mycket mer utvilad när jag vaknar efter en god natts sömn med kudden och tyngdtäcket Wilhelmina. En upplevelse jag unnar många fler.

Citat Leif Månsson, hovmästare och SovMer-ambassadör

Mötesplatsens magi(ker) på Riche

Att bidra till att skapa en mötesplats som berikar människors liv, och samtidigt utveckla dig själv. Det är Leif Månssons mission. Som hovmästare på klassiska Riche ges otaliga tillfällen till just detta då strömmen av spännande gäster aldrig sinar. Till det lägger han 30 år av meditation, en brunn att ösa ur som ger den energin han sedan så generöst skickar vidare. När han började sova med SovMers tyngdtäcke och den ergonomiska kudden Strömsund gav det en extra dimension av återhämtning. En insikt han gärna delar med sina ofta ytterst högpresterande gäster som även de kan behöva ökad sömnkvalité. 

Vissa människor har Det. Det där lilla extra som gör att andra vill ha deras sällskap, som har en energi runt sig vilken skapar ett skönt, tryggt, inspirerande och meningsfullt sammanhang. Leif Månsson är en sådan. Och stället där hans energi gör skillnad är Riche. Denna legendariska mötesplats på den bästa adressen i Stockholm, vilken lockat gäster att vid Stureplan njuta god mat och dryck i gott sällskap sedan slutet på 1800-talet. En restaurang och bar som är så mycket mer än just en restaurang och bar. Den är ett andra hem för många, ett ställe att återvända till, för generation efter generation. Vid denna bardisk har många mötts och stora saker skett, vare sig det gäller viktiga affärer eller kärlekar. En samlingsplats som lyckas kombinera att vara coolt exklusiv med att samtidigt kännas varmt inkluderande. 

Mitt i denna kulturskatt finns Leif som arbetar som hovmästare och varit koncernen Svenska Brasserier trogen sedan mitten på 1980-talet. 

  • Mitt arbete går ut på att få gästerna att känna sig uppskattade och att de är på en plats där de kan känna sig trygga. För mig är drivkrafterna mycket min nyfikenhet och starka lust att utvecklas, vilket gör mitt arbete så väldigt roligt. Alltid denna energi där utgångspunkten är att jag vill ge för att ge, inte ge för att direkt få något tillbaka. Det finns en särskild behållning och faktiskt stolthet i att ha kapacitet att möta människor där de är, och samtidigt ibland kunna inspirera dem att må ännu bättre. 

Stämningen på Riche är unik med sin dynamiska puls kombinerat med en slags lugn tillbakalutad attityd. Här där så många nya och gamla kontakter möts, knyter band och skapar relationer i såväl affärsliv som kärleksliv. Det vinkas, hälsas och snackas mellan borden. Nån känner nån som känner nån annan och plötsligt uppstår den där härliga livgivande känslan av att allt är möjligt.

Många är de stamgäster som kan vittna om Leifs särskilda förmåga att få andra att känna sig sedda, att han så självklart minns namn, sammanhang och vanor. Det är något med den där varma öppenheten, i kombination med en tydlig integritet, som skapar denna air av att alla möten människor emellan är viktiga. En slags tydlig närvaro i nuet. Men den kräver också återhämtning. 

  • En bidragande orsak till hur väl detta fungerar tror jag är mitt mediterande som jag ägnat mig åt sedan i mitten av 1980-talet när jag började på krogen Tranan. Då bad jag Svenska Brasseriers ägare PG Nilsson om verktyg för att kunna hantera den stress det innebar med ständigt tryck av gäster och sena nätter. Det blev TM, transental meditation, som jag ägnat mig åt en stund varje dag sedan dess. Vilket enkelt beskrivet går ut på att följa och fokusera på din andning så att en avslappning sker.

Just insikterna och den egna erfarenheten av hur viktig återhämtning är, var också det som gjorde att han engagerade sig som ambassadör för SovMer. 

  • En av grundarna är stammis på Riche och när han frågade hur jag sov, svarade jag först bra. Fast det egentligen inte riktigt stämde, men av någon märklig anledning märker jag att vi människor ofta först inte vill erkänna när sömnen inte fungerar. Men när han sa att det alltid går att sova bättre, bestämde jag mig för att prova den ergonomiska och tryckavlastande kudden Strömsund. Nästa morgon inser jag att kudden är helt torr och att jag inte behövt vända på den under natten, att jag alltså inte legat och svettats utan slappnat av totalt. Jag blev ett stort fans och numera är det helt klart att både Strömsund och täcket Wilhelmina berikar min tillvaro. Den där jag har fokus på att känna tillfredställelse och glädje över det jag deltar i och bidrar med, att observera det. Kanske driver jag mig själv väl hårt ibland för att alltid leverera kvalité och det försöker jag hålla koll på, fast det går väl sådär.

Många kan också vittna om att Leif i princip alltid säger samma sak när de frågar om läget. ”Fantastiskt” blir nämligen svaret.

  • Jag har insett att det gör något med både mig och den som frågar när jag svarar så där. Det väcks en nyfikenhet och följdfrågan blir ”Varför då?”. Och för mig är det viktigt att fokusera på allt som finns att vara tacksam över, allt fantastiskt som så ofta pågår och som det är lätt att ta för givet. 

Visst finns det dagar när det faktiskt är dåligt på riktigt, men då säger Leif till sina kollegor att han ”har lite att jobba på idag”. 

  • Sen blir det ofta så att all energi jag får av gäster och medarbetare liksom får det negativa att förminskas, och ibland till och med helt försvinna. Det är fascinerande hur mycket vi människor påverkar och behöver varandra. Och kanske är det mitt kall i livet – att vara på en plats som dagligen bidrar till att detta. 

Fakta Riche: 

En av Stockholms äldsta restauranger och ingår i Svenska Brasserier. Öppnade 1893 på Birger Jarlsgatan 4 och har sedan starten varit ett lika välkänt som uppskattat vattenhål för stockholmare, svenskar på besök i huvudstaden och turister. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Den här hemsidan använder cookies för att erbjuda dig en bättre upplevelse. Genom att använda hemsida godkänner du villkoren i vår integritetspolicy.