Forskningsfokus på att sömn hindrar Covid-19

Ett stort genombrott, förutom vaccinen, sker just nu kring hur Covid-19 kan förhindras. 

”Sov mer” är den senaste rekommendationen från dem som forskar på Corona. Det visar sig att själva sömnen och dess antiinflammatoriska egenskaper har en hämmande effekt på viruset. Bland annat hormonet melatonin som sköter din dygnsrytm och kroppen producerar för att du ska somna in och fortsätta sova. Nu vill forskarna att du, förutom att tvätta händerna, hålla avstånd och bära munskydd, ska se till att sova mer.

Nya viktiga rön även för alla arbetsgivare att ta till sig; att stärka sina medarbetares hälsa genom att stötta deras sovmiljö – lika viktigt som att investera i deras hemmakontor. 

Under sömnen rensas hjärnan från slagg

Redan i början, vid de allra första utbrotten av coronavirus fick Feixiong Cheng, en analytiker vid Cleveland Clinic, upp ett spår som nu visar sig vara det hetaste inom forskningen kring Corona. Något som till exempel läkaren och författaren James Hamblin tar upp i en artikel i The Atlantic: Nämligen sömnens påverkan på viruset och vice versa virusets påverkan på sömnen. En av sömnens viktiga egenskaper är nämligen att fungera antiinflammatoriskt, den liksom rensar ut avfallsprodukter som uppstått under den vakna tiden. Vilket möjliggör för hjärnan att upprätthålla sin nödvändiga cellkommunikation utan en massa slagg i vägen.

Den som nu visat sig kunna negativt påverkas hos dem som insjuknat i Covid-19 med sömnproblem och andra plågsamma symptom.

Sömnhormonet melatonin hämmar Covid-19

Cheng som tidigare arbetat när liknande virus uppstått i Kina och Saudiarabien visste vilken risk för världshälsan och ekonomin som spridningen kunde innebära.

Med hjälp av AI började hans labb söka efter ledtrådar till hur virusets framfart mest effektivt kunde stoppas. Snabbt visade sig en faktor ha en stor inverkan: Sömn, bland annat melatoninet. Det hormon som är med och styr dygnsrytmen och kalibrerar vårt immunsystem, vilket kroppen producerar när mörkret faller för att vi ska somna in och fortsätta sova. Just det hade en hämmande effekt på virusets framfart och utveckling i en kropp drabbad av Covid-19. Detta eftersom hormonet bidrar till att behålla immunsystemet i gott skick, en oerhört viktig funktion som kan vara skillnaden mellan liv och död. 

Coronaviruset slår ut immunsystemet

Coronaviruset kan nämligen slå hårt mot och sätta den drabbades immunsystem ur funktion så det börjar angripa sig själv istället för att skydda människan. Vilket visat sig vara den största orsaken till när en Covid 19-insjuknad går från milda symptom till livshotande.

Chengs Melatonin-spår bekräftades av flera andra forskares iakttagelser och just nu pågår åtta större kliniska studier på detta hormons effekter vad gäller behandling av Covid-19. 

Sov mer – tyngdtäcken ger dokumenterat bättre sömn

Men förutom att hjälpa dem som redan drabbats av viruset, kan alltså en rejäl dos av melatonin vara av godo för att stärka immunsystemet och på detta sätt minska risken att bli smittad. Så det enkla du själv kan göra, förutom att tvätta händerna, bära munskydd och hålla avstånd – är att se till att sova mer och bättre. Då utsöndras ju detta livgivande hormon helt naturligt i din kropp. 

Att Sovmers tyngdtäcken bidrar till en god återhämtande sömn kan många vittna om. 

Ett skäl till att Fonden för psykisk hälsa har valt att vara vår partner.

Fotnot: Länk The Atlantic https://www.theatlantic.com/health/archive/2020/12/covid-19-sleep-pandemic-zzzz/617454/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Den här hemsidan använder cookies för att erbjuda dig en bättre upplevelse. Genom att använda hemsida godkänner du villkoren i vår integritetspolicy.