Att komma till ro – behöver både stora och små

”Direkt när jag lade mig, första gången jag använde SovMers tyngdtäcke, kände jag en sån jätteskön känsla i kroppen. Det var som att jag visste att det skulle bli skönt att sova med. Den känslan stämde, när jag vaknade mådde jag bra och var mer avslappnad än annars. Så jag skulle väldigt gärna rekommendera det här tyngdtäcket för det är SÅ bra för folk som har ångest (det vill jag att det ska stå med sist i den här texten).”

Charlotta 12 år, lever med autistm/ADHD-diagnos

Beröring kan lindra både vuxna, barn och ungdomars oro och ångest, det kan alla intyga som fått en kram när du behöver den som mest. Här kan ett tyngdtäcke, som med sitt tryck bidrar till att kroppen utsöndrar lugnande hormoner, hjälpa till. Det vet 12-åriga Charlotta som lever med neuropsykiatrisk diagnos och verkligen gillar sitt nya tyngdtäcke som gör henne mer avslappnad. 

Tryck mot kroppen ger avslappning

Människans behov av den beröring som gör oss lugna och avslappnade, är extra aktuellt i dessa Covid-tider när många saknar daglig kroppskontakt med andra och många lever med oro. Att just ångest, oro och smärta starkt påverkar sömnen och minskar möjligheten till den så viktiga återhämtningen känner väl idag de flesta till, av egen erfarenhet eller andras.

För att sätta igång produktionen av de må bra-hormoner som utsöndras vid smekningar, kramar och tryck emot kroppen kan tyngden från ett täcke hjälpa till. På så sätt lugnas nervsystemet och du kan komma till ro, vare sig du är liten eller stor. Effekterna av tryck mot kroppen (som till exempel tyngdtäcke ger) är basen i Deep Pressure Therapy (DPT), också kallat Deep Pressure Stimulation (DPS) som i många år använts för att behandla olika former av ångest- och smärttillstånd. Ett skäl till att Fonden för psykisk hälsa är samarbetspartner med SovMer. 

Flicka rekommenderar tyngdtäcke

En grupp som ofta lever med både ångest och stark oro, och fått hjälp av denna terapeutiska insats, är de barn- och ungdomar som har någon form av neuropsykiatrisk diagnos. En av de unga som provat både de täcken som använts på habiliteringen och SovMers Wilhelmina är 12-åriga Charlotta. En snabbtänkt och begåvad flicka som lever med autism/ADHD som gör det svårt ibland med koncentrationen och att komma ned i varv. Därför behöver hon lite extra stöd i vardagen. Ett av de stöden är det tyngdtäcke hon numera sover med och som hon upplever gör det båda lättare att somna in, att hon inte vaknar flera gånger under natten och numera känner sig pigg på morgonen. 

  • Jag hade provat ett kedjetäcke förut, på habiliteringen. Det var inte så bra, kändes så jätte jätte jätte-PÅ kroppen. Direkt när jag lade mig, första gången jag använde Sovmers tyngdtäcke, kände jag en sån jätteskön känsla i kroppen. Det var som att jag visste att det skulle bli skönt att sova med. Den känslan stämde, när jag vaknade mådde jag bra och var mer avslappnad än annars. Det känns lagom tungt och mjukt, på hela kroppen, och jag gillar att stoppa in mitt täcke i ett påslakan. Så jag skulle väldigt gärna rekommendera det här tyngdtäcket för det är SÅ bra för folk som har ångest (det vill jag att det ska stå med sist i den här texten).

Fotnot: Charlotta heter egentligen något annat

Fotnot: För barn är det viktigt att täcket inte är tyngre än de själva kan flytta på det. 

Fakta:

Forskning om tyngdtäcke för barn med neuropsykiatriska diagnoser https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20662681/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Den här hemsidan använder cookies för att erbjuda dig en bättre upplevelse. Genom att använda hemsida godkänner du villkoren i vår integritetspolicy.