Det är inte naturligt att ha ont. Det är naturligt att kunna röra sig fritt.

”Mina patienter lider av bland annat huvudvärk, ryggont och stela nackar vilket jag behandlar med kiropraktik, massage, laser och akupunktur. Många av dessa besvär är kopplade till sömnproblem. Vilka kan lindras av att sova med ergonomisk kudde som fungerar tryckavlastande och tyngdtäcke som bidrar till att kroppen producerar lugn&ro-hormonet oxytocin. Därför rekommenderar jag Sovmers effektiva och exklusiva sömnprodukter till mina patienter.”

Citat Sara Price, kiropraktor

I våra stressiga liv är det viktigare än någonsin att vårt nervsystem får chans att återhämta sig under sömnen. Men hur påverkas denna så livsnödvändiga funktion när vi har smärtor orsakade av låsningar i leder? Svaret på den frågan har Sara Price, kiropraktor med 25 års erfarenhet: Den påverkas mycket! Detta eftersom låsningar retar nervsystemet som då ständigt skickar ut signaler om att kroppen behöver kompensera det felaktiga läget. Och när kroppen inte rör sig på rätt sätt skapar det smärta. Vilket förstås tar mycket energi och gör oss trötta, retliga med sämre koncentrationsförmåga. 

Med en ofta enkel behandling, där låsningen korrigeras och återställer rörligheten i leden, lugnas nervsystemet när den inte längre behöver ägna sig åt energikrävande kompensation. Det läkande med att till detta få igång produktionen av må bra-hormonet oxitycin, med hjälp av tyngdtäcke och ergonomisk kudde, är skälet till att Sara nu är ambassadör för Sovmer.

Fingrarna känner varsamt efter var det onda sitter, vilket inte alltid är där du själv tror. Snarare motsatsen. Efter ett långt yrkesliv som kiropraktor vet Sara Price allt som finns att veta om våra kroppars förmåga till kompensation. Med resultat att när du har ont i vänster axel, visar det sig i själva verket handla om nån låsning i din högra höft. 

Att få en behandling hos Sara innebär att du kan känna dig i helt trygga händer. De starka, som trots sin lilla storlek, så säkert handskas med sina patienter vare sig de har muskeliga idrottskroppar eller mer otränade diton. Patienter som lider av allt från ömmande ryggar och huvudvärk till krumma nackar, besvär inte sällan kopplade till dålig sömn. 

Det var en egen upplevelse av att bli hjälpt av en behandling som gjorde att Sara redan som tonåring bestämde sig för vad hon skulle ägna sin varma, inkännande och lite pillemariska energi till. 

– Effekten från den där behandlingen hos kiropraktorn var inte bara att jag fick så bra hjälp med min smärta, utan också att jag kände så starkt att detta var något jag också skulle lära mig. Att jag ville kunna hjälpa andra människor och lindra deras plågor. Så jag var väldigt ung när jag började studera på Kiropraktorhögskolan, berättar Sara.

Unga Sara var både flitig och hade en naturbegåvning för yrket. Så det tog inte många år av praktiskt arbete på klinik innan hon vid sidan av den verksamheten blev lärare på skolan där hon som ung var elev. Förutom att gå in och behandla med klassisk kiropraktik använder Sara massage, laserbehandling och akupunktur, samt vid behov låta patienterna omslutas av tyngdtäcket Wilhelmina och den ergonomiska kudden Strömsund som ger musklerna och nervsystemet möjlighet att bättre slappna av. –

– Nyttan med en kiropraktorbehandling handlar om att häva de låsningar som retar nervsystemet vilka ökar stresshormonet i kroppen. Så att få justeringar fungerar även förebyggande som ett sätt att dra ned på stressnivån. Att dessutom med hjälp av tyngdtäcke och ergonomisk kudde öka produktionen av lugn&ro-hormonet oxitycin är gynnsamt för läkning och återhämtning. En process jag rekommenderar ska fortsätta hemma i den egna sängen.

Kroppen fungerar så att från alla leder skickas det ständigt nervsignaler in till hjärnan hur kroppen är belägen. Hjärnan reflekterar över detta och justerar för att inte ramla när du plockar upp pennan, så du för handen med musen på rätt sätt mm. Allt det som sker automatiskt. 

– Och har du låsningar i en led som då inte rör sig som den borde och ger en inskränkt rörlighet i leden, då kommer fel signal skickas in till hjärnan och hjärnan behöver omvandla rörelsen och kroppen kompensera för låsningen, och då får du ont. För att kroppen inte rör sig på rätt sätt och måste ägna sig åt energikrävande kompensation. Behandlingen går ut på att med justeringar återställer vi rörligheten i leden, rätt signal kan skickas till hjärnan och hjärnan kan skicka ut rätt rörelseprogram till kroppen. 

Med lika delar kunskap och passion har Sara byggt upp en klinik som under åren hjälpt tusentals patienter, vilka med glädje för ordet vidare och rekommenderar henne. Att i en svår stund plågad av smärta mötas av Saras energi och kompetens ger hopp. I hennes värld finns det alltid möjlighet att hitta vägar framåt för att minska eller helt bli av med de krämpor många av oss går omkring med. 

– Tyvärr finns det någon slags kulturell acceptans över att det är naturligt att ha en kropp som då och då ger smärta. Det är inte alls naturligt. Tvärtom. Det naturliga är att ha ett nervsystem som fungerar adekvat och ger oss möjlighet att röra oss fritt utan plågsamma begränsningar. Vi behöver snarare ha ett synsätt som bygger på insikten att vår kropp och själ hänger ihop där hur vi mår påverkas av vad vi äter, dricker, hur vi rör oss eller ej, hur meningsfullt vårt liv känns. Att kvalitén på vår sömn och hur vårt nervsystem är belastat av stresshormon är otroligt viktiga ingredienser som avgör vår livskvalité, om det finns det ingen tvekan. 

Och så tar vi det sist, det som vissa har en oro för: Knaket/braket. Det där ljudet när en led korrigeras för att få upp låsningen och öka rörligheten, för att nervsystemet ska få fritt fram att fungera som det ska. Då kan signalerna från hjärnan, via nervsystemet, återigen låta muskler och leder arbeta i harmoni, utan smärtande kompensationer.

– Egentligen är det ett underbart ljud. Det behöver inte braka till för att en behandling ska ge effekt, men när det uppstår så vet du direkt att något bra har hänt för kroppen. Tänk på det som att ljudet är samma som när du öppnar en champagneflaska och korken flyger ut av undertrycket. Det är nämligen så att i leden sker en koldioxidtryckförändring när vi återställer rörelse i den, det är detta som låter. Så varje knak och brak kan du se som ett firande av att du nu är ett steg närmare smärtfri!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Den här hemsidan använder cookies för att erbjuda dig en bättre upplevelse. Genom att använda hemsida godkänner du villkoren i vår integritetspolicy.